Theo Serraris, portret gemeentehuis Heeze (foto: A. van Gerwen)

jhr.mr. Theo Serraris

1908 - 1945

Theo wordt geboren op 12 juni 1908 in Oirschot als oudste van de vijf kinderen van jhr. mr. Theodore Serraris en Marie barones van Oldeneel tot Oldenzeel. In 1916 wordt Theodore senior benoemt tot burgemeester van Ginneken en Bavel.

Zoon Theo gaat rechten studeren in Nijmegen en trouwt daar in 1934 met Henriëtte Swane, met wie hij een dochter en een zoon krijgt. Vier jaar later wordt hij benoemd tot burgemeester van Heeze.

In de loop van de Duitse bezettingsjaren sluit Theo zich aan bij het verzet dat zich langzaamaan vormt rond een aantal burgemeesters in Zuidoost-Brabant. Hun verzet bestaat in hoofdzaak uit het weigeren van beschikbaar stellen van plaatsgenoten die voor de Duitsers in Zeeland stellingen zouden moeten aanleggen. Ook Theo’s broer is als verzetsstrijder en onderduiker actief voor de ondergrondse.

Theo wordt in de loop van 1944 gearresteerd vanwege zijn weigering om Duitse verordeningen op te volgen en afgevoerd naar de Duitse kampen. Hij komt uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen dat in de laatste oorlogsmaanden door de Duitsers steeds meer wordt gebruikt als ‘dumpplaats’ voor zieke gevangenen uit andere kampen. De gevangenen staan er bloot aan allerlei mishandelingen, worden gedwongen extreem zwaar werk te verrichten en moeten rond zien te komen op rantsoenen die niet alleen schromelijk tekort schieten, maar vaak ook nauwelijks eetbaar zijn. Ondertussen kunnen besmettelijke ziektes zich door de afwezigheid van hygiëne en medische hulp zeer snel verspreiden onder de gevangenen. In het voorjaar van 1945 maakt een uitbraak van vlektyfus zo tienduizenden slachtoffers.

Ook voor Theo worden de ontberingen van Bergen-Belsen uiteindelijk te veel. Een precieze doodsoorzaak is, net als voor talloze anderen, niet te duiden, maar ook voor hem zullen de gevolgen van mishandeling, uitputting, ondervoeding en ziekte gelden. Hij overlijdt op 10 maart 1945 op 36-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.