Mathieu Sep (bron: fam. Tak-Sep)

Mathieu Sep

1926 - 1945

Mathieu wordt geboren op 12 april 1926 in Kruisland als zesde in een gezin van elf kinderen. Hij woont in Roosendaal waar hij tijdens de oorlogsjaren werkzaam is bij melkfabriek ‘Het Anker’. Op 31 mei 1944 voert de Amerikaanse luchtmacht een bombardement uit op het station en de spoorlijn van Roosendaal, om in voorbereiding op de geallieerde landing in Normandië de Duitse transportlijnen uit te schakelen. In plaats daarvan landen de bommen per ongeluk op Roosendaal zelf. Er vallen 76 doden en meer dan honderd gewonden. Met name bij de zwaar beschadigde melkfabriek die dan vol in bedrijf is, is het aantal slachtoffers groot. Mathieu ontsnapt echter ternauwernood aan het bombardement.

Na het einde van de oorlog in Nederland wordt Mathieu als dienstplichtige opgeroepen en door het Militair Gezag als mijnruimer ingezet voor het onschadelijk maken van achtergebleven mijnen en munitie. Op 5 juli 1945 wordt Mathieu op slag gedood als hij tijdens uitoefening van zijn plicht in Groesbeek per ongeluk op een mijn stapt. Hij is 19 jaar geworden en wordt thuis in Roosendaal begraven.

Vanwege het grote aantal slachtoffers dat bij het ruimen van mijn valt, zet het Militair Gezag kort daarna Duitse krijgsgevangenen in voor dit gevaarlijke werk.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Jac Wezenbeek zei op 14 april 2018

Mathieu Sep was een broer van mijn moeder en zijn was van 19 maart 1921 en dus vier of vijf jaar ouder dan de gesneuvelde. Er werd vroeger niet over dit verdriet gesproken. Dat is mij gisteren 13 april 2018 nog eens goed en duidelijk uitgelegd door mijn tante Fina (geboren in 1933) die ook ruim twintig jaar niet had gezien of gesproken.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 april 2018

Bedankt voor uw reactie Jac. Nog niet zo lang geleden heeft uw tante inderdaad met ons contact opgenomen over het overlijden van haar broer. Heel begrijpelijk doet het verlies nog steeds heel erg zeer bij de familie, zeker na zo'n lange stilte.

Ans Van der Avert zei op 4 mei 2019

Mathieu Sep was het broertje van mijn moeder. Zij was van 1-12-1924. Dus 21 jaar oud toen het trieste nieuws hen werd meegedeeld. Hij was sdlechts 19 jaar oud. Hij zou zijn gesneuveld onderweg naar huis samen met nog 2 of 3 andere collega soldaten.
Zijn dood is altijd een groot gemis voor haar geweest.Vooral toen zij Alzheimer kreeg was mei voor haar een zeer moeilijke periode.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Dag Ans, bedankt voor uw reactie. Ik kan me goed voorstellen hoe zwaar het verlies moet zijn geweest. Dat blijft je de rest van je leven bij.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.