J.J.C. Buizer (bron: Museum Engelandvaarders, Noordwijk)

Jo Buizer

1918 - 1944

Jo wordt geboren op 11 september 1918 in Almkerk als vijfde en jongste kind van Jan Buizer en Klaaske Heukels. Hij groeit op in het gereformeerde milieu en woont op volwassen leeftijd in Rotterdam.

Tijdens de eerste maanden van de Duitse bezetting werkt Jo als radiotelegrafist bij het Rijkstelegraafkantoor in Amsterdam en de Duitsers dragen hem dan ook op om Britse en Amerikaanse en Afrikaanse radiostations af te luisteren, maar hij komt hiertegen in verzet. Jo besluit uit te wijken naar Groot-Brittannië om daar aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de Duitsers. Samen met Jan de Haas en Ab Homburg laat hij zich half februari 1942 als verstekeling meevoeren aan boord van de stoomtrawler Beatrice. Zodra de boot op volle zee is, komt het drietal tevoorschijn en haalt de schipper over om naar Engeland te varen.

Na aankomst gaat Jo in opleiding tot geheim agent bij de Special Operations Executive. In de nacht van 22 op 23 juni 1942 wordt hij samen met marconist Jan Jacob van Rietschoten bij het Overijsselse Holten geparachuteerd, om verzetsgroepen op te leiden in het plegen van sabotage.

Zover zou het voor Jo echter niet komen. De Duitsers wachten hem beneden aan de grond op, en arresteren hem onmiddellijk. Als gevolg van de Duitse contraspionageoperatie Nordpol (het ‘Englandspiel’ waarbij de Duitsers een gevangengenomen radioman opdracht geven te blijven seinen met de Engelsen) waren ze van zijn komst op de hoogte. Jo wordt voor verhoor afgevoerd naar de SD-Polizeigefängnis te Haaren. Op 27 november 1943 volgt transport naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk, waar hij op 6 september 1944 wordt gefusilleerd. Jo is 25 jaar geworden.

Bij hetzelfde Koninklijk Besluit in 1953 ontvangt hij postuum tweemaal het Bronzen Kruis: een voor zijn verdienste als Engelandvaarder en een voor zijn werk als geheimagent.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 juli 2019

Bedankt, Jan. Ik ga ernaar kijken.

Frans Janssen zei op 23 maart 2020

Johannes Jan Cornelis Buizer, heeft het Bronzen Kruis 2x posthum ontvangen.
Een voor zijn verdienste als Engelandvaarder, de andere voor zijn verdienste als geheim agent.
Beiden onder hetzelfde Koninklijk Besluit.

KB 02-05-1953 No. 33
Registernummer 3469
Mutatie: Nederland - ontsnapping uit bezet gebied vanuit IJmuiden.
Registernummer 3428
Nederland - geheim agent Inlichtingendienst in bezet gebied die door vijandelijke tegenactie tot zijn dood leidde.
Uitgereikt 16 Oktober 1953

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 24 maart 2020

Goed om te weten dat Jo het Bronzen Kruis maar liefst twee keer heeft ontvangen. Hartelijk dank voor de aanvulling, Frans! Ik ga je informatie doorgeven aan één van mijn collega's. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.