J.F.M. de Lepper (bron: Oorlogsgravenstichting)

Joannes de Lepper

1898 - 1942

Joannes wordt geboren op 9 december 1898 in Tilburg. Hij is getrouwd met Johanna Rozen met wie hij een zoon en een dochter heeft. In Tilburg werkt Joannes als textielarbeider en is hij lid van de Communistische Partij Nederland (CPN).

Nadat de Duitse bezetters op 20 juli 1940 de CPN verbieden, besluit Joannes met enkele Tilburgse partijleden het illegale blad Vrede en Vrijheid uit te geven. Als op 22 juni 1941 nazi-Duitsland de Sovjetunie binnenvalt, wordt een grootschalige jacht op communisten in Nederland geopend. Joannes wordt drie dagen later ’s nachts thuis door de Grüne Polizei van zijn bed gelicht en voor verhoor vastgezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Vervolgens wordt hij samen met ongeveer 600 andere gearresteerde communisten getransporteerd naar kamp Schoorl. Net als Amersfoort is Schoorl opgericht als Nederlands kamp en door de Duitsers vervolgens in gebruik genomen als interneringskamp. Omdat Schoorl echter te klein is en bovendien ongunstig gelegen, wordt het kamp eind oktober 1941 voor gevangenen gesloten. Tegen die achtergrond wordt Joannes in oktober naar kamp Amersfoort gebracht en vandaaruit in december gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij de komende maanden onder zeer erbarmelijke omstandigheden aan het werk wordt gezet in de steenfabriek.

Op 1 augustus 1942 wordt Joannes op transport gezet naar Dachau. Dezelfde dag dat hij daar aankomt, 2 augustus, komt Joannes daar om het leven. Hij is 43 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.