Joannes van Ostaden (inzending G. v.d. Klundert-Bertens)

Joannes van Ostaden

1922 - 1951

Joannes wordt geboren op 9 augustus 1922 in Goirle en woont in Tilburg. Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Johannes meldt zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Johannes vertrekt op 31 maart 1951 vanuit Rotterdam met het schip General McRae naar Korea, waar ze op 6 mei aankomen in de haven van Busan (nu Zuid-Korea). Op 23 mei komen ze in zware gevechten terecht in de buurt van Wonju en Judongi. “In deze crisissituatie werd het Nederlandse detachement naar het front ten zuiden van de 38e breedtegraad gestuurd om mee te helpen het communistische offensief te stoppen. Op zondag 7 januari 1951 ondergingen de vrijwilligers hun vuurdoop bij heuvel 247, ten zuiden van Wonjoe in het noordoostelijke deel van Zuid-Korea. Na een gevechtspauze waarin ze tot rust konden komen werden ze ingezet bij heuvel 1120. Zware gevechten volgden na een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht en als ze vlak bij de top zijn en Jo met Bertus Brugman in een schuttersputje zit wordt hij in zijn rug getroffen.

Omdat de nood echter hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea direct doorgezonden naar het front. Joannes sneuvelt daar op 26 juli 1951 in de omgeving van Nujongol; hij is 28 geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.