Johannes Ossenblok

1925 - 1947

Johannes wordt geboren op 19 september 1925 in Roosendaal. Als dienstplichtige komt hij in 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Breda en wordt als soldaat ingedeeld bij het in september opgerichte 3-8 Regiment Veldartillerie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Johannes voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en Nederlandse gezag. Op 21 oktober 1946 reist hij met de Johan de Witt af naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Batavia. Na aanvullende training in het artilleriekamp wordt het bataljon begin januari 1947 naar Tandjong Priok verplaatst voor bewaking van het havengebied. Een maand later keert Johannes terug naar Batavia terug om in maart naar de sector Tjandjoer te worden overgeplaatst.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 neemt Johannes deel aan de inname van Soekaboemi, om daarna ingezet te worden voor zuiveringsacties rond Soemedang. Eind augustus, na afloop van de Actie, wordt het bataljon verplaatst naar Garoet waar het bataljon aanhoudend geteisterd wordt door infiltraties en hinderlagen van revolutionaire guerrilla’s.

Bij deze aanhoudende gevechten sneuvelt Johannes op 8 september 1947 in Garoet. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.