Verzamelgraf met o.a. W. van Osch (bron: G. van Zundert)

Willem van Osch

1910 - 1942

Willem wordt geboren op 19 juni 1910 in Rosmalen. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als sergeant-majoor-instructeur wordt ingedeeld bij de infanterie en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar vestigt hij zich in Batavia.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Willems eenheid wordt ingezet bij de verdediging van de Soebang-stelling, noordelijk van de Tjiater-stelling die de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng beveiligt. Hier levert het KNIL met geallieerde steun begin maart felle strijd tegen de invallers, maar uiteindelijk breken de Japanners door naar de Tjiater-stelling, waar het verzet kort daarna wordt gebroken. De val van de stellingen betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en uiteindelijk de val van Java.

De Japanners hadden bij de verovering van Java niet op zulke felle weerstand gerekend die hun opmars aanzienlijk heeft vertraagd. Ze reageren hun woede af door na de val van de stellingen zeventig militairen te fusilleren. Willem is vermoedelijk een van de slachtoffers; hij komt op 5 maart 1942 om het leven op 31-jarige leeftijd. Zijn lichaam ligt in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.