Pieter van Os (bron: Oorlogsgravenstichting)

Pieter van Os

1904 - 1940

Pieter wordt geboren op 29 februari 1904 in Willemstad als zoon van Dirk van Os en Maria van Dis. Hij is getrouwd met Aplonia Hofman en werkt als schipper.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt het Nederlandse leger gemobiliseerd. Pieter wordt als dienstplichtige onder de wapenen en als soldaat ingedeeld bij de 3e compagnie Torpedisten. Als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland is hij begin mei 1940 gestationeerd in Vak Sleeuwijk van waaruit hij deelneemt aan patrouilles over het water en mijnversperringen (torpedomijnen) legt in de waterwegen rond de Biesbosch.

Op 10 mei 1940, de dag dat het Duitse leger Nederland binnenvalt, wordt Pieter ziek afgevoerd, mogelijk als gevolg van het langdurig in het water staan bij het aanbrengen van de ontstekingen op de mijnen. Voor behandeling wordt hij afgevoerd naar het ziekenhuis in Gorinchem, vervolgens naar het Militair Hospitaal in Utrecht. Daar doet zich bij Pieter tijdens behandeling een fatale complicatie voort. Hij overlijdt op 3 juni 1940 aan sero-pneumothorax, ofwel vochtophoping in de longen als gevolg van een interne verwonding.

Pieter is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hannie Visser-… zei op 22 juli 2022

Op de rouwkaart staat dat Pieter Leendert van Os op 3 juni is overleden, dat is ook geregistreerd bij het BHIC

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 25 juli 2022

Bedankt Hannie, daar heb je helemaal gelijk in. Dat gaan we echt meteen aanpassen. Nogmaals dank voor deze correctie.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.