Johan Heezius

1910 - 1942

Johan wordt geboren op 6 december 1910 in Bergen op Zoom en woont in de havenstad Balikpapan op Borneo. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de genietroepen. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

Johan wordt onder de wapenen geroepen bij de verdediging van Borneo, wat onder andere inhoudt dat hij strategische bruggen en olie-installaties bewaakt en deze bij het naderen van de Japanners moet vernietigen. De Japanners nemen op 20 februari 1942, na de val van Balikpapan, wraak vanwege de vernietiging van de olie-installaties die zij juist intact in handen wilden krijgen door zoveel mogelijk van de Europese inwoners van de stad gevangen te nemen. Vastgebonden worden ze naar het strand gebracht en de zee in gedreven. Zodra ze tot borsthoogte in het water staan, worden de gevangenen een voor een doodgeschoten; de lichamen drijven in zee af. De plaatselijke bevolking wordt die dag gedwongen toe te kijken hoe in totaal 78 Nederlanders worden vermoord. Een van de slachtoffers is Johan, hij is 31 jaar geworden. Zijn naam is vermeld op een van de verzamelgraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

ELM zei op 10 september 2019

Voor Johannes Heezius, een ware held. Zo ver van huis vechten voor vrijheid. Vreselijk hoe hij en zijn medestrijders aan hun einde zijn gekomen. Ik heb veel respect voor Johan, zoals ik al zei, hij was een ware held.

JHCM zei op 10 september 2019

Ik dank deze man voor zijn opoffering, Inderdaad obegrijpelijk sterk hoe dapper Johan tot het einde toe is geweest. Wat moet er door je koppie zijn gegaan tot het einde. Rust in vrede held. Het is goed zo.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 september 2019

Beste E.LM. en J.H.C.M., nog hartelijk dank voor jullie warme reacties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.