J.M. van Heeswijk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan van Heeswijk

1918 - 1945

Jan wordt geboren op 23 oktober 1918 in Tongelre bij Eindhoven als oudste van de zes kinderen van gemeenteambtenaar Henricus van Heeswijk en Antonia Smits. Na de lagere school te hebben afgerond, doorloopt Jan het Kleinseminarie Christus Koning te Helmond en bezoekt in 1937 aansluitend het Grootseminarie in Bergen op Zoom. Jan besluit echter niet in te treden en beëindigd de opleiding. In plaats daarvan bezoekt hij het gymnasium in ’s-Hertogenbosch, maar door het uitbreken van de oorlog kan hij ook die opleiding niet afronden. Omstreeks 1943 keert hij terug naar Eindhoven om aan de MTS elektrotechniek te studeren. Inmiddels heeft Jan ook verkering gekregen met Maria Bernse; het stel verlooft zich rond de ze tijd.

Na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 meldt Jan zich bij de Canadese troepen en biedt aan om als tolk mee op te trekken door Duitsland. Op datzelfde moment melden zijn broers Piet en Jules zich bij het regiment Stoottroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De broers treffen elkaar voor de laatste keer op Goede Vrijdag 1945, op het Willhelminaplein in Eindhoven.

Enkele dagen later is Jan met zijn eenheid in Wesel. Een maand eerder zijn de geallieerden de Rijn overgestoken en belegeren dat voorjaar de Duitse verdediging van het Ruhrgebied. Als gevolg van de geallieerde opmars is Wesel door de bombardementen vrijwel volledig verwoest. Slechts drie procent van de oorspronkelijke bebouwing staat nog overeind tegen de tijd dat Jan daar aankomt.

Ondanks de kolossale vernietigingen en de verdrijving van de Duitse troepen, is het door de geallieerden bezet gebied nog niet veilig voor Duitse bombardementen. Op 2 april 1945, Eerste Paasdag, wordt Wesel opnieuw onder vuur genomen. Bij deze aanval komt Jan samen met drie Canadezen om het leven. Hij is 26 jaar geworden.

Zijn lichaam wordt door zijn Canadese kameraden terug naar Eindhoven gebracht en daar opgebaard, voordat hij wordt bijgezet op de rooms-katholieke begraafplaats St. Paulus.

Jans broers bij de Stoottroepen worden vanwege zijn sneuvelen niet uitgezonden naar Nederlands-Indië om daar de orde te herstellen. Maria, zijn verloofde, zou later trouwen, maar houdt contact met de familie.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henk Schimmel zei op 11 oktober 2018

Ik stuur deze aanvulling over de heer Johannes Matthijs (roepnaam Jan) in namens de broer van de gesneuvelde Van Heeswijk. De heer Jules van Heeswijk.
Indien u de heer Jules van Heeswijk persoonlijk wilt contacten hierbij zijn gegevens;
telefoonnummer; ****
emailadres; ****

Met vriendelijke groet,

Henk Schimmel

Henk Schimmel zei op 11 oktober 2018

Persoonlijke achtergrond
Op 23 oktober 1918 wordt Jan ( Johan) van Heeswijk te Eindhoven geboren.
Het gezin Van Heeswijk bestaat naast vader Henricus ( 1885-1968), moeder Antonia Smits (1886-1978) uit de kinderen Jan, Marinus, Theo, Anne, Piet en Jules.
Vader Van Heeswijk werkte als gemeenteambtenaar bij de gemeente Eindhoven. (foto)

Als oudste zoon ging Jan na de lagere school, naar in die tijd goed katholiek gebruik, naar het Kleinseminarie te Helmond. (Christus Koning).
Na de afronding van zijn studie gaat Jan in 1937 naar het Grootseminarie te Bergen op Zoom. Hij besluit echter niet in te treden en zegt het Seminarie vaarwel.
Omdat hij geen diploma had zette hij zijn studie aan het Gymnasium te ’s-Hertogenbosch voort. Echter ook hier slaagde hij er vanwege de oorlog niet in om de studie af te ronden met een diploma. Daar zijn ouders in Eindhoven woonden startte Jan tijdens de oorlog een studie Elektrotechniek aan de MTS te Eindhoven. (ca 1943)
Inmiddels had Jan verkering gekregen met Maria Bernse. Het stel verloofden zich.

Op 18 september 1944 wordt Eindhoven bevrijdt. Jan meld zich bij het Canadese gezag en bied aan om als tolk met de troepen Duitsland mee in te trekken. Zijn broers Piet en Jules meldden zich bij het juist opgerichte (21 september 1944) regiment Stoottroepen.
Op goede vrijdag 1945 komen de broers Jan, Piet en Jules op het Wilhelminaplein te Eindhoven, nog een keer samen. (foto) Zij drinken nog wat en Jan vertrekt met de Canadezen naar Duitsland.

Overlijdensomstandigheden
Op de eerste Paasdag (2 april 1945) wordt de eenheid waar Jan bij ingedeeld is getroffen door een bom. Jan raakt gewond en sneuvelt even later als gevolg hier van. Naast Jan sneuvelen nog 3 Canadese militairen.

Nasleep
Via een oom die op het stadhuis van Eindhoven werkt wordt de pastoor van de parochie waar de Van Heeswijks wonen, op de hoogte gebracht. De pastoor brengt vervolgens de familie Van Heeswijk het vreselijke nieuws.
Jan wordt door de Canadezen thuis gebracht en opgebaard. De afscheidsdienst wordt gehouden in de (inmiddels afgebroken) Pauluskerk te Eindhoven.
Op de kist ligt de Nederlandse vlag. De stoet loopt achter de drie priesters, die de Hmis verzorgden. De kist wordt, begeleidt door een peloton Canadese militairen, naar zijn laatste rustplaats op het parochie kerkhof gebracht en ter aarde besteld.

Jan’s verloofde Maria is uiteindelijk gehuwd en heeft kinderen gekregen. Met Maria Bernse heeft de familie steeds contact gehouden.

De broers Piet en Jules, die met de Stoottroepen in Brabant en Noord Limburg optrokken zijn na de bevrijding, toen het regiment Stoottroepen naar Nederlands Indië werd uitgezonden, vanwege het sneuvelen van Jan niet met het regiment meegegaan.

Henk Schimmel zei op 11 oktober 2018

Een aanvulling op mijn eerdere inzending mbt de heer J.M van Heeswijk.
Ik heb ook nog enkele foto's. In de toegezonden tekst verwijs ik daar naar.
Hoe kan ik er voor zorgen dat deze foto's naar u gemaild kunnen worden?

Mvrgr Henk Schimmel

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 oktober 2018

Dag Henk, hartstikke bedankt voor de uitgebreide informatie over Jan van Heeswijk! We gaan ermee aan de slag.
Ook dank voor de contactgegevens van zijn broer. Ik heb zijn adres en nummer in ons bestand opgeslagen. (In het kader van de AVG-richtlijnen zijn ze hier nu geanonimiseerd.)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.