J. van Yperen (bron: Digitaal Monument Neuengamme)

Johan van Yperen

1923 - 1945

Johan wordt geboren op 28 september 1923 in Tilburg als zoon van Dirk van Yperen en Wilhelmina Breukelaar. Hij is werkzaam als schrijver en kantoorbediende en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet in Tilburg.

Zijn activiteiten voor de ondergrondse worden eind 1943 echter bekend bij de Duitsers en op 2 november volgt zijn arrestatie in Eindhoven. Voor verhoor wordt hij overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het zogeheten ‘Oranjehotel’, waarna hij wordt vastgezet in kamp Vught. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, gaat de SS vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht over tot de evacuatie van het kamp. Johan wordt dan samen met de mannelijke gevangenen op transport gezet naar Sachsenhausen, om ruim een maand later, 16 oktober, door te worden gezonden naar Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Johan daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Johan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 5 maart 1945 bezwijkt hij aan de gevolgen van ziekte, uitputting en stelselmatige mishandeling. Johan is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

van Yperen H P zei op 5 mei 2021

De werkelijke doodsoorzaak zou anders geweest zijn.

Jorden van Loon zei op 13 september 2022

Ik heb waarschijnlijk de helm waar zijn naam op staat dus als u daar interesse in heeft hij staat te koop

Mvg jorden

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 september 2022

Beste Jordan, dank voor je bericht. Wij kopen zelf geen items op en eigenlijk is daar dit forum ook niet geschikt voor om het aan te bieden.

Jorden van Loon zei op 30 september 2022

Dat was totaal niet mijn bedoeling ik wil de familieleden spreken van degene waarschijnlijk is dat voor hun heel emotioneel. Dat is mijn bedoeling.

Mvg jorden

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 oktober 2022

Ah, vandaar! Aardig dat je het aanbiedt, Jorden. Hartelijk dank voor je reactie. Wellicht zijn er inderdaad familieleden van Johan die hier interesse in hebben. Eventueel kunnen wij achter de schermen e-mailadressen met elkaar uitwisselen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.