J. van Yperen (bron: Digitaal Monument Neuengamme)

Johan van Yperen

1923 - 1945

Johan wordt geboren op 28 september 1923 in Tilburg als zoon van Dirk van Yperen en Wilhelmina Breukelaar. Hij is werkzaam als schrijver en kantoorbediende en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet in Tilburg.

Zijn activiteiten voor de ondergrondse worden eind 1943 echter bekend bij de Duitsers en op 2 november volgt zijn arrestatie in Eindhoven. Voor verhoor wordt hij overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het zogeheten ‘Oranjehotel’, waarna hij wordt vastgezet in kamp Vught. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, gaat de SS vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht over tot de evacuatie van het kamp. Johan wordt dan samen met de mannelijke gevangenen op transport gezet naar Sachsenhausen, om ruim een maand later, 16 oktober, door te worden gezonden naar Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Johan daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Johan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 5 maart 1945 bezwijkt hij aan de gevolgen van ziekte, uitputting en stelselmatige mishandeling. Johan is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.