J.J. Vierbergen (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Johan Vierbergen

1916 - 1944

Johan wordt geboren op 5 april 1916 in het Duitse Efferen bij Keulen. Hij woont aanvankelijk in Oudewater, maar wordt als douanebeambte gestationeerd aan de Belgische grens bij Bergeijk. Tijdens de Duitse bezetting vormt deze plaats een belangrijke schakel in de ondergrondse hulporganisatie voor neergestorte geallieerde piloten die via België, Frankrijk en Spanje terug in Engeland proberen te raken.

In het voorjaar van 1944 besluit ook Johan uit te wijken naar Engeland om zich daar bij de Nederlandse strijdkrachten te voegen. Samen met de Britse piloten Eric Lapham en Jigger Eames, die in juni 1943 uit de lucht zijn geschoten bij Bergeijk, onderneemt hij de reis door België.

Op station Berlare tussen Dendermonde en Gent gaat het mis. Het drietal wordt gearresteerd en afgevoerd. Terwijl de agenten in krijgsgevangenschap worden afgevoerd, belandt Johan in de gevangenis in het Duitse Bruchsal. Na een kort proces op 11 juni 1944 wordt hij daar wegens Feindbegünstigung (hulp aan de vijand) ter dood veroordeeld; een verzoek tot gratie wordt afgewezen.

Enkele uren na het proces wordt Johan geboeid in een vrachtwagen naar het executieterrein gebracht. Als laatste spreekt hij nog met de priester en de Duitse militair Wolfensteller die als tolk aanwezig is. Wolfensteller drukt hem op het hart dat hij een dappere jongeman is op wie familie en vaderland trots kunnen zijn. Johan schudt hem de hand en dankt hem voor zijn vriendelijke woorden. In tegenstelling tot de rechter die het vonnis heeft uitgesproken, vertegenwoordigt Wolfensteller wat Johan betreft niet het onrecht van de Duitsers.

Zodra het executiepeloton aantreedt, wordt Johan aan een paal vastgebonden. Hij weigert de blinddoek. Vlak voordat het bevel om te vuren klinkt, roept Johan nog eenmaal: “Leve Nederland!” Daar wordt hij getroffen door het vuursalvo. Johan zakt kreunend in elkaar; er was slecht gericht met als gevolg dat Johan niet onmiddellijk dood was. Op aanwijzing van een militaire arts brengt een officier Johan daarop het genadeschot toe met twee schoten door het hoofd.

Johan is 27 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen en wordt ook herdacht op het oorlogsmonument in zijn voormalige woonplaats Oudewater.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.