J.A. Vilé (bron: Archief Gemert-Bakel)

Johannes Vilé

1925 - 1944

Johannes wordt geboren op 23 mei 1925 in Veghel als zoon van Josephus Vilé en Maria van Dijk. Hij woont in Gemert waar hij als broodbakker werkzaam is.

Tegen het einde van de Duitse bezetting wordt hij toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten en wordt als soldaat ingedeeld bij de Stoottroepen Commando Brabant die aan geallieerde zijde optrekken tegen de Duitsers. Eind oktober 1944 neemt hij deel aan de bevrijding van ’s-Hertogenbosch en wordt dan in de gevechten getroffen door een vijandelijke kogel. Ernstig gewond wordt Johannes afgevoerd naar het tijdelijke hospitaal in Rosmalen, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt aan zijn verwondingen op 28 oktober 1944 in Rosmalen. Johannes in 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Gemert, waar hij wordt bijgezet in de grafkelder onder het oorlogsmonument aan het Ridderplein.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frans Maas Par… zei op 18 december 2017

Wat ik mij van Johan Vilé herinner is dat hij een buurjongen van mij was ,want las ik door de tuin naar achteren liep en de afrastering over ging stond ik bij hen op de achterplaats. Johan woonde in de St. Jozefstraat en ik op de Oudestraat in Gemert. In september toen wij met z'n moeder en broer bij ons aan de thee zaten hoorde wij de Engelsen vanuit De Mortel aankomen en zijn naar buiten gegaan om de bevrijding gade te slaan. Johan was enthousiast en sprong meteen op een tank . Later hoorde ik dat hij in Veghel gesneuveld was. Zijn andere broers waren bij ons thuis ondergedoken, ik merkte dit pas toen zij mij uit bed haalde toen er een brandend vliegtuig rond ons huis vloog wat is neergestort op de Berglaren in Gemert. Mijn leeftijd was toen 9 jaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.