Urn van H. Vink (bron: G. van Zundert)

Henricus Vink

1917 - 1945

Henricus wordt geboren op 6 maart 1917 in ’s-Hertogenbosch. Op het moment dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, dient Henricus als korporaal-vliegtuigmaker bij de Marine Luchtvaartdienst in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn geostrategische ligging en natuurlijke oliebronnen is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt ook Henricus op de vloot ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog weerstand, maar wordt op 8 maart 1942 gedwongen tot capitulatie. Het KNIL en het marinepersoneel dat niet op tijd naar Australië weet uit te wijken, wordt in krijgsgevangenschap afgevoerd. Een van de duizenden gevangenen is Henricus die via de Javaanse kampen uiteindelijk in Japan zelf terechtkomt, waar hij uiteindelijk in kamp Sendai 5-B in Kamaishi belandt.

Daar wordt Henricus als dwangarbeider ingezet voor werk in de nabijgelegen nikkel-staalfabriek en de kalkoven. In de haven wordt gewerkt bij het laden en lossen van brandstoffen en materiaal voor de hoogovens. Ook zieken worden gedwongen te werken, met onvoldoende kleding of beschutting.Het werk is zwaar, gevaarlijk en de gevangenen worden veelvuldig geslagen en ernstig mishandeld.

Ondertussen staan ze in het kamp aan de meest uiteenlopende ontberingen bloot. De voeding is slecht en schiet voor het zware werk schromelijk tekort, waardoor de gevangenen snel verzwakken en risico lopen ernstige ongelukken te maken. Er is een dokter en een verpleger aanwezig, maar omdat zij geen medicijnen, verband, of zelfs een ziekenboeg hebben, kunnen zij weinig doen voor de gevangenen.

Henricus overlijdt op 14 juli 1945 in het kamp, op de dag dat de nabijgelegen haven door een geallieerd scheepsbombardement wordt verwoest. Het is echter niet duidelijk of zijn dood mogelijk verband houdt met deze beschieting. Henricus is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.