Johannes Cornelisse

1902 - 1940

Johannes wordt op 16 april 1902 geboren in Breda en woont in Rotterdam. Hij werkt als machinist aan boord van S.S. Towa, een koopvaardijschip van de Rotterdamse Maatschappij Vrachtvaart NV.

Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlandse koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Johannes aan boord van de Towa ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Als onderdeel van het geallieerde konvooi HX-92 wordt het schip op 11 december 1940 ten noordwesten van Schotland zonder waarschuwing getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U-96. Achttien bemanningsleden komen daarbij om het leven, waaronder Johannes. Hij is 38 jaar geworden.

U-96 zou later internationale bekendheid krijgen door Lothar-Günther Buchheim die als oorlogscorrespondent meevoer met de onderzeeër. Op basis van zijn ervaringen schreef hij de roman Das Boot.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.