P.C.W. Cools (bron: A.H.T. Cools-Jansen)

Petrus Cools

1906 - 1940

Petrus wordt op 14 november 1906 geboren in Tilburg, waar hij ook woont en werkt als fabrieksarbeider. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 wordt hij opgeroepen voor militaire dienst en als infanteriesoldaat ingezet bij de verdediging van de Peel-Raamstelling bij Nederweert. Daar sneuvelt hij op 13 mei 1940, op 33-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 17 december 2017

Eenheid: 3-I-30 R.I.
Met pasfoto:
http://haza.familiecools.nl/personen/persoon1592.htm
[233b] De voorverdediging van 3-II-30.RI zag aanzienlijke actie bij de Rochelse dijk en Meijel. Verkenners van AA.56 aangevuld met manschappen van de 2e en 3e Kompanie van IR.192 [56.ID] pleegden in de late middag twee pogingen om de hoofdweerstand binnen te komen. Bij Meijel en bij de kanaaldijk daaronder. Hoewel het Duitse gevechtsrapport indrukken toont dat de stelling (in feite dus de voorverdediging) te sterk was, hadden Duitse stukken PAK al spoedig de 6-veld bij de Rochelse brug uitgeschakeld. Het verweer van de verdedigers was echter zodanig, dat de Duitsers spoedig buiten schootsveld terugtrokken. Dat deed men bij Meijel ook. Aan Duitse kant sneuvelden vier man, waaronder een luitenant [32]. Aan Nederlandse zijde werden drie militairen [soldaten I. van Gent, P.C.W. Cools en dpl sgt F.J.A. Hoekstra] gedood door een granaattreffer van een pantserwagen in het Mariakapelletje west van Ospel [31]. Zij vormden een voorpost van het aanleunende Vak [I-30.RI], dat eveneens met de Duitse verkenners in aanraking kwam. Om 1930 uur werd de voorverdediging teruggenomen over het kanaal. De voorverdediging in het belenende Vak werd pas tegen middernacht teruggenomen. bron: Zuidfront Holland.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

De informatie over Petrus Cools is verder aangevuld met de gegevens van de familie Cools en Zuidfront-Holland1940, met dank aan Moos.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.