J.P. Coté (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes Coté

1907 - 1945

Johannes wordt geboren op 11 september 1907 in Helenaveen in de gemeente Deurne en woont in Santpoort. Hij is klerk bij het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN) in Bloemendaal en pleegt tijdens de Duitse bezetting op eigen initiatief verzetsdaden. Vanaf begin 1944 is hij actief in het illegale V-Leger van Velsen, waar hij zorg draagt voor onderduikers en koeriersdiensten verricht. Ook is hij plaatselijk hoofd van het Nationaal Steun Fonds en lid van het LO-bestuur in Santpoort en verspreidt hij het illegale nieuwblad Trouw.

Op donderdag 1 maart 1945 wordt tijdens een vergadering met vier illegale werkers bij hem thuis een inval gedaan door het politiekorps van Velsen. Daar wordt dan een pak Trouw-bulletins voor verspreiding aangetroffen. Johannes wordt overgebracht naar het hoofdbureau van politie in IJmuiden-Oost en vervolgens naar de Weteringschans in Amsterdam. Op 6 april 1945 wordt hij in Limmen geëxecuteerd. Johannes is 37 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.