Petrus Courtier

1902 - 1944

Petrus wordt op 29 december 1902 in ’s-Hertogenbosch geboren. Hij woont in Batavia, waar hij als vrijwilliger dienst heeft genomen in het KNIL. Na de capitulatie van het KNIL op Java op 8 maart 1942 wordt Petrus samen met duizenden andere KNIL-militairen krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet voor werk aan de Birma-spoorlijn en komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Tamarkan. Vergeleken met de andere kampen langs het spoor zijn de leefomstandigheden er (ondanks het zware werk) redelijk, omdat de gevangenen er gemakkelijk aan voedsel komen. Niettemin zijn er veel sterfgevallen door ziekte: gemiddeld zes gevangenen per dag bezwijken aan dysenterie. Mogelijk is ook Petrus hiervan het slachtoffer geworden. Hij overlijdt op 24 februari 1944 op 41-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.