J.C. Dane (bron: G. Segers, Herlevend Boxtel)

Johannes Dane

1917 - 1944

Joop wordt geboren op 27 juli 1917 in het Zeeuwse Axel. Als marechaussee te paard is hij gestationeerd in Boxtel en in Bergeijk. Na de Duitse inval wijkt hij als Engelandvaarder uit naar Groot-Brittannië. Daar gaat hij als wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee werken voor het Bureau Bijzondere Opdrachten. Op 28 oktober 1942 wordt Joop als geheimagent gedropt in het Drentse Holten, maar de Duitsers wachten hem op; door de Duitse contraspionageoperatie Nordpol (het ‘Englandspiel’ waarbij de Duitsers een gevangengenomen radioman opdracht geven te blijven seinen met de Engelsen) zijn ze van zijn komst op de hoogte. Joop wordt onmiddellijk gearresteerd en twee dagen later vastgezet in de gevangenis in Haaren. Vandaaruit wordt hij uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Daar wordt hij op 7 september 1944 geëxecuteerd. Joop is 27 jaar geworden. Postuum is hij onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.