J.H. Jongenelen (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Johannes Jongenelen

1917 - 1940

Johannes wordt geboren op 27 juni 1917 in Oudenbosch. Als dienstplichtige komt hij op de Koninklijke Landmacht en wordt als korporaal ingedeeld bij de infanterie. Als ook voor Nederland de oorlogsdreiging in het voorjaar 1940 toeneemt, wordt Johannes naar de grens gestuurd en gelegerd aan de Peel-Raamstelling.

Nadat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, stort de landsverdediging binnen een paar dagen in en worden de Nederlandse militairen afgemarcheerd naar het westen. Johannes wordt bij Bergen op Zoom ingedeeld bij een pluriform verband van ex-Peeldivisiemilitairen onder bevel luitenantkolonel Van der Schrieck. Op Franse instructie nemen de militairen een beveiligende positie in langs de Antwerpse Straatweg, de weg tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide. Johannes staat daar op wacht aan de bosrand.

Niet lang na het innemen van zijn post, wordt Johannes samen met soldaat Willem Boot dood aangetroffen. Een exacte toedracht is onbekend, maar mogelijk zijn ze dodelijk gewond geraakt als gevolg van een granaatinslag. Als overlijdensdatum is 14 mei 1940 opgegeven. Johannes is daarmee 22 jaar geworden. Hij rust op de rooms-katholieke begraafplaats in Oudenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

H.W.Luijsterburg zei op 5 oktober 2022

Johannes Hendrikus is geboren op 27 juni 1917 en niet op 27 augustus.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 oktober 2022

Beste H.W. Luijsterburg, hartelijk dank voor uw reactie. U heeft inderdaad helemaal gelijk. We gaan de geboortedatum hierboven aanpassen. Bedankt voor het doorgeven van deze correctie!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.