Cornelis Jongenelen (bron: Koninklijke Landmacht)

Cornelis Jongenelen

1927 - 1953

Cornelis wordt geboren op 6 oktober 1927 in Oudenbosch en is getrouwd met Lena Schouwenaar. Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. In plaats van dienstplichtigen te leveren, wordt echter een beroep gedaan op oorlogsvrijwilligers. Tegen deze achtergrond meldt Cornelis zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers die als onderdeel van het regiment Van Heutsz worden uitgezonden naar Korea.

Direct na aankomst wordt Cornelis vanwege het dringende tekort aan manschappen doorgezonden naar het front in centraal-Korea. Hij sneuvelt op 20 juli 1953 aan het front in Gangwon-do, een provincie die als gevolg van het conflict tussen het toekomstige Noord- en Zuid-Korea opgedeeld zou raken.

Cornelis vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de Verenigde Naties te Busan in Zuid-Korea.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.