Johannes Martens

1920 - 1941

Johannes wordt geboren op 29 november 1920 in Eindhoven en woont in Rotterdam. Hij is messroombediende aan boord van het Belgische koopvaardijschip Ville de Liège van de Société Maritime Anversoise in Antwerpen.

Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Ook Nederlanders aan boord van geallieerde koopvaardijschepen vallen hieronder. Zo wordt Johannes aan boord van de Ville de Liège ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 13 april 1941 vaart de Ville de Liège zonder escorte van New York naar Belfast door de Noordelijke Atlantische Oceaan, met een vracht van staal, wol, tarwe en bacon. Zevenhonderd mijl ten oosten van Cape Farewell op Groenland wordt het schip getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U-52. Van de 52 bemanningsleden komen er bij de scheepsramp 40 om het leven. Johannes is een van de slachtoffers; hij is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.