Johannes Reijns

1898 - 1943

Johannes wordt geboren op 12 september 1898 in Tilburg als zoon van Hendrikus Reijns en Johanna Jansen. Hij vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als magazijnmeester werkt voor de handelsfirma Jacoberg in Soerabaja. Als vrijwilliger sluit hij zich aan bij de landstorm.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is het niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners al langer de verovering van de Nederlandse kolonie op het oog om over heel Oost-Azië te  kunnen heersen. Tegen deze achtergrond wordt Johannes onder de wapenen geroepen als kanonnier van de kustartillerie in Cheribon.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans. Op 8 maart 1942 dwingen de Japanners het KNIL in Bandoeng tot de overgave.

Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt Johannes in krijgsgevangenschap afgevoerd en naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hij komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Bangan, halverwege de lijn, op 214 kilometer van het oostelijke einde in Non Pladuk. De krijgsgevangenen maken aan het spoor lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze blootstaan aan tropische ziekten, mishandeling en ernstige ongelukken. Voeding, hygiëne en medische zorg schieten ondertussen schromelijk tekort.

Ook voor Johannes worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 18 april 1943 loopt hij als gevolg van de slechte omstandigheden dysenterie op. Binnen een maand bezwijkt Johannes als gevolg hiervan op 11 mei 1943 in Bangan aan acute enteritis. Hij is 44 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats Kanchanaburi in Thailand.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.