Johannes Six Dijkstra

1890 - 1940

Johannes wordt geboren op 29 april 1890 in Dussen en woont in Ede. Als majoor dient hij bij de Koninklijke Landmacht, waar hij begin mei 1940 het bevel voert over het 3e bataljon van het 21e Regiment Infanterie. Vanwege de toenemende oorlogsdreiging sinds najaar 1939 is Johannes onder de wapenen geroepen en met zijn eenheid gelegerd in Rotterdam, als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Johannes wordt dan ingezet bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam die tot het bombardement van 14 mei de inzet vormen van de strijd tussen de Duitse parachutisten en de Nederlandse verdedigers. Op 12 mei 1940 sneuvelt Johannes in Rotterdam bij deze gevechten. Hij is 50 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Rotterdam op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk. 

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.