J.P. Steenbergen (bron: Nationaal Archief, Doodenboeken Oranjehotel)

Johannes Steenbergen

1900 - 1942

Johannes wordt geboren op 14 april 1900 in Breda en woont in Den Haag, waar hij directeur is van een taximaatschappij. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Ordedienst (OD). Hij wordt op 29 maart 1941 gearresteerd en tot april 1942 gevangengehouden in de gevangenis van Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’.

Samen met 85 leden van de OD, de Mekel-groep uit Delft, de Schoemaker-groep en 13 beroepsmilitairen wordt hij veroordeeld in het Proces der 72 dat van eind maart tot 3 april 1942 in hotel De Witte op de Amersfoortse Berg wordt gevoerd door de Sicherheitsdienst (SD). Het proces wordt getypeerd door scheldtirades van de rechters, zeer geringe juridische steun voor de aangeklaagden en eindigt met de doodstraf voor 72 van de veroordeelden. Ook Johannes krijgt na afloop de zwaarste straf opgelegd.

Voor de duur van het proces heeft Johannes vermoedelijk in kamp Amersfoort gezeten. Na afloop wordt hij met de 72 overgebracht naar de Wehrmacht-gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar worden 9 vonnissen omgezet in levenslange tuchtstraf; van de overige 63, onder wie dat van Johannes, wordt de doodstraf bekrachtigd. Per trein wordt hij daarna met de veroordeelden naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg vervoerd, waar hij op 3 mei 1942 wordt geëxecuteerd. Johannes is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

zie mijn reactie OD Van Veen / Sachsenhausen.

Rob Steenbergen zei op 28 september 2019

Dit is mijn grootvader, pas na de dood van mijn vader ben ik meer over het wedervaren te weten gekomen. Indien nog mensen zijn die hierover informatie hebben, hoor ik dat graag.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 oktober 2019

Bedankt voor uw bericht, Rob. Hopelijk volgen er nog reacties.

Gerard Brandwijk zei op 3 mei 2024

Ik heb een gedicht van J.P.Steenbergen, dat staat op de achterzijde van een foto.
Deze is niet in mijn bezit maar wel in de familie. (Weduwe van mijn vader)

Rob Steenbergen zei op 3 mei 2024

Ik ben nieuwsgierig, want om welke foto gaat dit?

Gerard Brandwijk zei op 3 mei 2024

Ik zal kontakt op nemen met de weduwe van .in vader voor de foto.
Ik denk dat het een portret van hem is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.