B. van Steenbergen (inzending E. van Steenbergen)

Barend van Steenbergen

1909 - 1940

Barend wordt geboren op 23 maart 1909 in Soerabaja op Java als zoon van Barend van Steenbergen en Petronella Berkhuijzen. Hij trouwt met Elisabeth Visser met wie hij een kind heeft, maar Elisabeth overlijdt in 1938 op 27-jarige leeftijd. Het jaar daarop hertrouwt Barend met Anna van Iperen met wie hij nog een kind krijgt. Het gezin woont in Eindhoven, waar Barend werkt als scheikundig ingenieur.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Barend gemobiliseerd. Als 1e luitenant wordt hij ingedeeld bij de 4e verkenningsgroep van het 2e Luchtvaartregiment. Hij wordt aanvankelijk gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen, maar begin mei 1940 volgt overplaatsing naar het vliegveld van Haamstede op Schouwen-Duiveland.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, dringt de Luftwaffe gelijktijdig het Nederlandse luchtruim binnen om strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen.

Diezelfde dag stijgt Fokkertoestel C-V 606 op. Het toestel wordt bestuurd door luitenant-vlieger Willem Rooseboom; Barend is als waarnemer aan boord. Ter hoogte van Nieuwerkerk boven Schouwen-Duiveland wordt het toestel door een Duits vliegtuig uit de lucht geschoten. Willem stort met het toestel neer en komt om het leven. Barend weet dan nog op tijd met een parachute eruit te springen, maar in de lucht wordt hij door hetzelfde Duitse toestel opnieuw beschoten. Barend komt zwaargewond naar beneden op het Zeeuwse eiland. Enkele dagen later, op 19 mei, bezwijkt Barend in Noordgouwe. Hij is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Zowel Barend als Willem worden postuum geëerd met het Vliegerkruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Edsard van Ste… zei op 6 mei 2023

Dank u voor dit artikel. De foto is echter niet van deze Barend. Stichting Oorlogsgraven heeft het inmiddels gewijzigd. Ik kan u deze toesturen. Hartelijke groet, Dr. Edsard van Steenbergen ( kleinzoon).

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 mei 2023

Dat zou heel fijn zijn, Esdard! Je kunt de foto opsturen naar info@brabantsegesneuvelden.nl. Alvast hartelijk dank!

Edsard van Ste… zei op 10 augustus 2023

Beste Lisette, Ik heb net een foto van Barend gestuurd. Alvast hartelijk dank voor het plaatsen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 augustus 2023

Bedankt Edsard, ik zag de mail met foto nét binnenkomen. Mijn collega gaat de foto zo snel mogelijk hier plaatsen. Het kan vanwege vakanties iets langer duren, maar we gaan er zeker mee aan de slag. Nogmaals onze dank.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 14 augustus 2023

Beste Edsard, inmiddels is de foto van uw grootvader vervangen. Dank, nogmaals, voor het insturen.

Edsard van Ste… zei op 14 augustus 2023

Beste Paul, hartelijk dank voor jullie snelle reactie!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.