Hendrik Steenbekkers

1904 - 1940

Hendrik wordt geboren op 13 juni 1904 in Rosmalen en woont in Boxtel. Als in het najaar van 1939 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt hij als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de infanterie aan de Maaslinie. De grensdetachementen waar hij deel van uitmaakt, worden in mei 1940 gelegerd in en rond het Limburgse Bergen. Als grenswacht is Hendrik dan in Well gestationeerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en na een paar dagen bezwijkt de landsverdediging onder de superieure Duitse vuurkracht. Als eerste worden vroeg in de ochtend van die eerste oorlogsdag de grensposten langs de Maas overrompeld. Bij deze eerste gevechten raakt Hendrik zwaar gewond en wordt voor behandeling afgevoerd. Uiteindelijk wordt hij, mogelijk na de capitulatie, opgenomen in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Daar overlijdt hij op 8 oktober 1940 aan tuberculose, als gevolg van zijn eerder opgelopen verwonding. Hendrik is 36 jaar geworden. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 3 januari 2018

Eenheid: 1-I-41 R.I.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.