Johannes van den Hout

1902 - 1942

Johannes wordt geboren op 9 september 1902 in Tilburg. Als 1e reserveluitenant dient hij in het KNIL en wordt ingezet bij de verdediging van Nederlands-Indië tegen de Japanse inval. In maart 1942 bevindt Johannes zich aan boord van het troepentransportschip S.S. Poelau Bras. Eerder is dit een vrachtschip geweest van de Stoomvaart Maatschappij Nederland in Amsterdam dat op de Indische Oceaan en de Javazee vaart. Het wordt vlak voor de val van Java ingezet om de staf van de Nederlandse marine in Nederlands-Indië te evacueren.

Op 7 maart 1942 bevindt de Poelau Bras zich ten noordwesten van Christmaseiland op de Indische Oceaan, als om 10.30u in de ochtend een Japans verkenningsvliegtuig overkomt. Een uur later verschijnt een squadron duikbommenwerpers, afkomstig van het vliegdekschip Hiryu. Een bom treft aan stuurboord een reddingsloep en slaat op de waterlijn een gat in de romp. De machinekamer loopt vol water, waarop de motor uitvalt en het schip stuurloos ronddrijft. Vanaf de Poela Bras wordt teruggeschoten, maar het haalt niets uit. Een volgende bom slaat dwars door de schoorsteen in, waarop brand uitbreekt. Er volgt een chaotische evacuatie, waarbij veel bemanningsleden bij gebrek aan reddingssloepen overboord springen. De Japanners nemen ook de reddingssloepen onder vuur, maar als ze zien dat het schip ten onder gaat, vliegen ze terug. Tussen de 240 en 300 bemanningsleden en passagiers komen om het leven. Een van het is de 39-jarige Johannes.

116 opvarenden blijven nog acht dagen ronddrijven op zee, onder een brandende zon, met karige rantsoenen en ontstekingen door het zeewater. Ze worden van een eiland (vermoedelijk Christmaseiland) door de Japanners opgepikt en als krijgsgevangenen afgevoerd naar Palembang. Vervolgens worden ze naar de kampen doorgestuurd, waar de meesten van hen om het leven komen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Herman Van den hout zei op 25 juni 2022

Hij was mijn opa

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 juni 2022

Beste Herman, dank voor je reactie. Wat triest om dit te lezen. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het bericht van overlijden bij jouw oma moet zijn binnengekomen. Ze stond er vanaf toen helemaal alleen voor, wat ontzettend erg. Je vader heeft zijn vader dan ook nooit gekend?

Herman Van den hout zei op 10 juli 2022

Klopt 

Joop van den hout was officier bij de kNIL en is op 7 maart 1942 met de Poelau Bras ten onder gegaan. Door bombardementen van 10 japanse vliegtuigen. Zijn 2de vrouw (mevr van den hout - Benninck) die bij hem was, heeft dit overleefd. Haar neefje Bijkerk heeft een boek geschreven 'Vaarwel tot betere tijden' waarin de ondergang van Nederlands Indie en het levensverhaal van Joop en Maal beschreven wordt.

Ik zou graag in contact komen met de kinderen vam Mevr Benninck of familie

Herman

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 juli 2022

Beste Herman, dank voor je reactie. Ik hoop dat jouw oproep op onze website je inderdaad in contact brengt met de kinderen van Mw. Benninck of andere familieleden. Dat zal voor jou heel waardevol zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.