J.T. van der Linden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes van der Linden

1917 - 1940

Johannes wordt geboren op 19 december 1917 in ’s-Hertogenbosch. Wanneer in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, komt Johannes als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht en wordt met de rang van sergeant ingedeeld bij de infanterie.

Begin mei 1940 is Johannes als sectiecommandant gelegerd aan de Peel-Raamstelling. In de avond van 10 mei, de dag dat het Duitse leger Nederland binnenvalt, krijgt Johannes bevel om met zijn eenheid nieuwe posities in te nemen bij Zijtaart aan de westkant van de Zuid-Willemsvaart. Hier, bij het gehucht Keldonk, weten de Duitsers na herstel van de brug het kanaal over te steken en de Nederlandse verdediging op te rollen.

Op 11 mei neemt Johannes in Zijtaart de positie achter een mitrailleur in, nadat een eerdere schutter is gesneuveld. Johannes wordt dan op slag gedood door een hoofdschot. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats Orthen in ’s-Hertogenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.