Johannes van der Slikke

1924 - 1945

Johannes wordt geboren op 10 november 1924 in het Friese Kollumerland als zoon van Gabriël van der Slikke en Wilhelmina Pauptit. Hij groeit op in een gereformeerd gezin en studeert klassieke talen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij dan ook woont. Daarnaast is hij actief als evangelist.

Ten tijde van de Duitse bezetting is hij actief in het verzet in Roosendaal, maar over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse – alsook de groep waarbij hij mogelijk aangesloten is – is niets bekend. Hij wordt echter ontdekt en gearresteerd door de Duitsers die hem vastzetten in de gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht.

Op 30 januari 1945 wordt hij met vier andere Todeskandidaten uit de cel gehaald. Als represaille voor de sabotage van een Duitse wegversperring in de buurt van Lunet 2 worden ze bij de kruising van de Rijndijk en Koningsweg in Utrecht gefusilleerd. Johannes is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Utrecht op de gemeentelijke begraafplaats Soestbergen.

Johannes’ broer Abraham zou ook in het verzet actief zijn geweest. Hij overlijdt op 7 februari 1944 in Gorinchem op 20-jarige leeftijd, maar over zijn eventuele werk voor de ondergrondse of de omstandigheden van zijn overlijden is niets bekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.