J.A. van der Sluijs (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Johannes van der Sluijs

1917 - 1942

Johannes wordt geboren op 25 februari 1917 in Nijmegen. Hij dient in Nederlands-Indië als marinier 1e klasse bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr. Ms. Java. Op 13 februari 1942 wordt het schip ondergebracht bij het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM). Deze geallieerde vlootmacht probeert Java te beschermen tegen de invallende Japanse strijdmacht, maar wordt op 27 februari 1942 verslagen tijdens de Slag in de Javazee. De Java wordt in het gevecht tot zinken gebracht door een torpedo van de Japanse kruiser Nachi. Van de 512 opvarenden komen er 491 om het leven. Een van hen is Johannes; hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henri van Rijzewijk zei op 19 september 2019

Ik kan niets anders vinden dan dat Johannes Arnoldus van der Sluijs in Nijmegen is geboren.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

Alweer goed, Henri. Nijmegen staat inderdaad als geboorteplaats genoemd in zijn overlijdensakte. Bedankt voor de correctie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.