Jaap van 't Slot

1923 - 1944

Jaap wordt geboren op 15 mei 1923 in Wassenaar en woont in Geertruidenberg, waar hij werkt als hovenier.

Tegen het einde van de Duitse bezetting van zuidelijk Nederland wordt hij als lid van het gewapende verzet toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten die aan geallieerde zijde deelnemen aan de verdere bevrijding van Nederland en zich in de reeds bevrijde gebieden inzetten voor handhaving van de openbare orde, het verzamelen en onschadelijk maken van munitie, het ontwapenen van Duitsers en het arresteren van collaborateurs.

Geertruidenberg is in deze periode ondertussen een frontstad geworden die nog regelmatig onder vuur wordt genomen door de Duitsers. Op 19 november 1944 wordt Jaap voor de ingang van de zusterkapel aan de Venestraat dodelijk getroffen door Duits granaatvuur. Bij deze aanval komt ook plaatsgenoot en BS-lid Dingeman Berende om het leven. Jaap is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats in Geertruidenberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Floor zei op 11 juni 2021

Ik zou graag in contact willen komen met familie van/ nabestaanden van Jaap van ‘t Slot.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juni 2021

Beste Floor, dank voor je reactie. Ik hoop dat er nabestaanden van Jaap van 't Slot zijn, die hier meelezen. Wij bemiddelen in ieder geval graag bij het achter de schermen uitwisselen van e-mailadressen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.