Piet Slits

1917 - 1943

Piet wordt geboren op 1 januari 1917 in Helmond als derde van de vijf kinderen van Andreas Slits en Francisca Clerks. Voor het uitbreken van de oorlog werkt Piet in Helmond als vrachtwagenchauffeur en beschikt over een eigen wagen.

Nadat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland is binnengevallen, wordt Piets vrachtwagen gevorderd door militairen die zich terugtrekken van de Peel-Raamstelling. Piet wil zijn wagen alleen afstaan als hij er zelf bij mag blijven. Zo trekt hij met de Nederlandse troepen via Antwerpen mee naar Noord-Frankrijk. Via Caen in Normandiƫ komt hij op 17 juni aan in Brest, waar hij aan boord stapt van de Flensburg naar Engeland. Daar wordt hij als soldaat ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade die aan geallieerde zijde deelneemt aan de strijd tegen de Duitse bezetter.

Op 25 september 1943 verlaat Piet met Ad van den Enden uit Princenhage en enkele andere kameraden in een open vrachtwagen hun kamp op Ashridge Estate om de bioscoop in Luton, twintig kilometer verderop, te bezoeken. Even voorbij het kamp springen Piet en Ad in Little Gaddesden bij Berkhamsted uit de open laadbak, maar missen dan een achteroprijdende personenauto die hen niet meer kan ontwijken. Piet en Ad raken in de aanrijding fataal gewond en overlijden diezelfde dag nog. Piet is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Wolverhampton.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.