Johannes van Ginkel

1914 - 1941

Johannes wordt geboren op 14 mei 1914 in 's-Hertogenbosch en woont in Rotterdam. Hij is stoker aan boord van het koopvaardijschip S.S. Winterswijk van de Stoomvaart Maatschappij Wijklijn – Erhardt & Dekkers in Rotterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlandse koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Johannes aan boord van de Winterswijk ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 10 september 1941 vaart de Winterswijk in konvooi SC-42 van Tampa in Florida naar Methil aan de Schotse kust met als vracht 4278 ton fosfaat. Het schip bevindt zich voor de kust van Kujalleq (Zuid-Groenland) als het die dag wordt getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U-432. Van de 33 bemanningsleden aan boord komen er 20 om het leven. Een van hen is Johannes; hij is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.