P.J. van Gils (bron: T. Couvreur)

Piet van Gils

1916 - 1944

Piet wordt geboren op 6 oktober 1916 in Zevenbergen. Hij is beroepsmilitair en zet zich tijdens de bezettingsjaren actief in voor het verzet als verspreider van Vrij Nederland. Onenigheid binnen het verzet over de inhoud van het blad en over de verhouding tussen redactie en verspreiding, leidt begin 1943 tot de oprichting van het orthodox-protestantse Trouw. Hoewel Piet katholiek is, sluit hij zich aan bij de Trouw-groep en wordt verspreider in West-Brabant. In die periode werkt hij als tijdelijk ambtenaar bij de belastingdienst in Roosendaal.

Als voormalig beroepsmilitair moet Piet zich in mei 1943 melden voor krijgsgevangenschap. Hij negeert de oproep, verlaat zijn post op het belastingkantoor en gaat vanaf dan voltijds illegaal aan de slag. Naast het verspreiden van Trouw verleent Piet hulp aan onderduikers en neergestorte geallieerde piloten.

Piet onderhoudt regelmatig contact met Jan van der Laan, verspreider van Trouw in Zuid-Holland. Jan wordt op 18 februari 1944 gearresteerd en vanaf dat moment worden de adressen van Jans contacten door de Duitsers in de gaten gehouden. Ondanks het enorme risico bezoekt Piet samen met zijn zwangere vrouw Emilie op 13 maart 1944 toch een van Jans contacten in Breda. Het gevreesde gebeurt: ze worden bij aankomst ter plekke gearresteerd. Emilie wordt na twaalf dagen vrijgelaten, maar Piet wordt naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht. Daar wordt hij hardhandig verhoord en mishandeld; hij raakt er twee kiezen kwijt.

Eind juli 1944 wordt Piet met vierentwintig leden van de Trouw-groep naar kamp Vught overgebracht en op 5 augustus door het Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. Vijf dagen later wordt het vonnis voltrokken op de fusilladeplaats van het kamp. Piet is 27 jaar geworden. Zijn zoon wordt drie maanden later geboren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.