W.H. Gijzen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wilhelmus Gijzen

1914 - 1940

Wilhelmus wordt geboren op 21 mei 1914 in Bergen op Zoom. Wanneer in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging verder toeneemt, wordt hij als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon dat in Zuid-Holland is gelegerd ter verdediging van de bruggen over de grote rivieren.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende troepenmacht uit om strategische punten verderop in Holland met luchtlandingstroepen in te nemen, in de verwachting zo de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is het Eiland van Dordrecht dat vanwege de bruggen bij Dordrecht en Moerdijk wordt ingenomen. In een poging de Duitsers te ontzetten, bieden de Nederlandse verdedigers hier de komende dagen dan ook felle weerstand.

Op 12 mei moet Wilhelmus zich met zijn onderdeel terugtrekken, nadat ze op Duitse tegenstand zijn gelopen rond het motorgemaal nabij de buurtschap Tweede Tol. Tijdens de terugtrekking ligt Wilhelmus samen met soldaat Petrus Luijks uit Halsteren in een vuurgevecht met de Duitsers tussen het motorgemaal en Wieldrecht. Daar worden ze die dag allebei kort na elkaar door de Duitsers dodelijk getroffen. Wilhelmus is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats Essenhof in Dordrecht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.