Johannes van Haaren

1926 - 1948

Johannes wordt geboren op 20 april 1926 in Oosterhout en woont in Breda. Hij meldt zich in het voorjaar van 1947 als dienstplichtige bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met S.S. Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Batavia.

Het bataljon van Johannes wordt tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact is met de strijders van het revolutionaire Indonesische leger. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie komen de verschillende compagnieën weer bijeen in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang.

Eind januari 1948 raakt Johannes daar tijdens een patrouille dodelijk gewond. Hij wordt voor verpleging overgebracht naar Bandoeng, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Johannes overlijdt op 28 januari 1948 op 21-jarige leeftijd. Op diezelfde dag overlijden ook Franciscus Kuijpers en Henricus Leenders van hetzelfde bataljon; vermoedelijk zijn zij alle drie bij dezelfde actie dodelijk gewond geraakt. Johannes vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.