Johannes Verhoeven

1893 - 1945

Johannes wordt geboren op 7 januari 1893 in Vught en werkt als machinist op de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering; het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen.

Johannes dient in Nederlands-Indië als de Japanners op 8 december 1941 binnenvallen en wordt dan in het kader van de verdediging van de kolonie ingezet bij het vervoer van troepen, munitie en proviand.

Na drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen en zijn, na het verslaan van de vloot in de Javazee, begin maart 1942 geland op Java. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog sporadisch verzet, maar wordt op 8 maart 1942 gedwongen tot de capitulatie. Per vliegtuig en per schip proberen de laatste Nederlandse militairen die dan nog uit krijgsgevangenschap zijn gebleven naar Australië uit te wijken. Johannes weet echter niet te ontkomen; hij wordt tijdens de inval of na de capitulatie in krijgsgevangenschap afgevoerd naar de Javaanse kampen. Hij wordt uiteindelijk binnengebracht in Tjimahi, waar de Japanners verschillende kampen hebben geopend in de kazernes van het KNIL.

In de Japanse kampen heersen erbarmelijke omstandigheden. De gevangenen worden gedwongen tot uitputtende dwangarbeid, staan bloot aan stelselmatige mishandelingen en worden actief verwaarloosd. Als gevolg van het gebrek aan adequate voeding, medicijnen en onderdak verzwakken de gevangenen snel, wat ze ook bevattelijk maakt voor ziektes en de kans op ernstige ongelukken vergroot. Duizenden militairen en geïnterneerde burgers komen in die omstandigheden om het leven.

Ook voor Johannes worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 23 januari 1945 in Tjimahi op 52-jarige leeftijd en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

BHIC Hilde Jansma zei op 30 november 2021

Bedankt voor de relevante verwijzing.

Frank C. Everards zei op 12 april 2023

Hallo mensen hebben jullie de informatie en misschien een paar foto’s van de heer Verhoeven? Dan zou ik dat graag vertalen en op mijn website zetten?

www.normandy1944.info

Zou mooi zijn weer een mooi Nederlands verhaal :) Hoor het graag.

Fijne avond!
Frank

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 april 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Frank! Hierboven kun je alle informatie vinden die bij ons bekend is. Helaas hebben wij geen foto van dhr. Verhoeven. De link die CA Nieuwkoop hierboven heeft gegeven, zou ook zeker interessant voor je kunnen zijn. Veel succes ermee!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.