Johannes wordt geboren op 12 september 1908 in Woensel en woont in het Friese Ferwerd, waar hij hoofd is van de ULO-school. Als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) is hij tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet en zorgt ervoor dat onderduikers en vluchtelingen aan verblijfplaatsen en bonkaarten komen. Ook helpt hij mee bij de verspreiding van de verzetskrant Trouw.
Zijn illegale activiteiten worden door een plaatsgenoot verraden aan de Duitsers die Johannes op 19 november 1943 arresteren. Via de gevangenis in Leeuwarden wordt hij overgebracht naar kamp Vught. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt Vught door de SS geëvacueerd vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht. Samen met de mannelijke kampgevangenen wordt Johannes dan op transport gezet naar Sachsenhausen bij Oranienburg, om een maand later doorgezonden te worden naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Johannes daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.
Ook voor Johannes worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 19 december 1944 als gevolg van uitputting en ondervoeding in het kamp op 36-jarige leeftijd. In Ferwert houdt de Johannes Wildeboerstraat zijn verzetsdaden en gebrachte offer in herinnering.
Reacties
Ook in Ferwert blijft hij ieder jaar herdacht
Bedankt voor je reactie Elisabeth. Wat mooi dat jullie Johannes nog jaarlijks herdenken. Is dat in de naar hem genoemde straat of ook verder in Ferwert?
Reactie toevoegen