Jos Lauwers (bron: D.J.J. Lauwers)

Jos Lauwers

1918 - 1940

Jos wordt geboren op 5 augustus 1918 in Alphen aan den Rijn als derde kind en oudste zoon van rijksveldwachter Désiré Lauwers en Mina van der Heijden. Zijn ouders verhuizen vaak; de negen kinderen van het gezin worden op zes verschillende plaatsen geboren, maar in 1927 vestigen ze zich definitief in ’s-Hertogenbosch.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging sterk toeneemt, komt Jos als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het Regiment Huzaren. Maar als op 10 mei 1940 het Duitse leger binnenvalt, ligt Jos vanwege een longontsteking in het ziekenhuis in Breda. Hij wordt diezelfde dag nog per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Utrecht, maar bij Zaltbommel komt de ziekenwagen terecht in een Duitse luchtaanval. Jos komt om het leven als ook de wagen wordt getroffen het spervuur. Hij overlijdt ter plaatse op 21-jarige leeftijd en wordt in het Groot Bommel’s Gasthuis te Zaltbommel opgebaard. Jos vindt zijn laatste rustplaats thuis in ’s-Hertogenbosch, op het erehof van de begraafplaats Orthen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 22 december 2017

eenheid: 3-2-R.H.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.