J.H.Kubinek (bron: R. Kubinek)

Josef Kubinek

1902 - 1943

Josef wordt geboren op 9 mei 1902 in Ginneken en woont in Nijmegen. Hij is de kapitein van het koopvaardijschip S.S. Palima van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij NV in Amsterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook kapitein Kubinek aan boord van de Palima ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

In de nacht van 12 juni 1943 vaart de Palima zonder escorte ter hoogte van Sidon aan de Libanese kust als het wordt getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U-97. De Palima zinkt snel en van de 61 bemanningsleden komen er 24 in de scheepsramp om het leven. Kapitein Kubinek is een van de slachtoffers. Hij is 41 jaar geworden.

De overlevenden weten zich met vlotten in veiligheid te brengen en worden in de loop van de dag door een walvisvaarder en een Griekse torpedobootjager opgepikt en in Beiroet afgezet.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frederik Josef… zei op 10 juni 2024

Josef herman Kubinek is mijn opa en ik ben benieuwd naar de omstandigheden van het torpederen van de Palima en daar uit voortvloeiend zijn overlijden tijdens deze gebeurtenis

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 juni 2024

Hartelijk dank voor je reactie, Frederik. Over deze scheepsramp kun je meer lezen op de volgende website: https://uboat.net/allies/merchants/ship/2950.html Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal over je opa, dan horen we het natuurlijk graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.