Joseph Snep

1887 - 1943

Joseph wordt geboren op 13 januari 1887 in Westervoort en woont later in Eindhoven, waar hij dansleraar is. Tijdens de Duitse bezetting is hij als spion actief voor de geallieerden; mogelijk is hij daarbij betrokken geweest bij een netwerk rondom de Philips-fabrieken. Op enig moment is zijn spionagewerk bekend geworden bij de Duitsers die hem arresteren en naar Berlijn afvoeren. Daar wordt tegen hem de doodstraf geëist voor Feindbegünstigung, het helpen van de vijand. Op 8 september 1943 wordt het vonnis voltrokken in de Plötzensee-gevangenis in Berlijn-Charlottenburg, waar hij wordt opgehangen. Joseph is 56 jaar geworden.

Joseph was de oom van Joop Snep, de atleet en dansleider die samen met zijn vader in Sachsenhausen gevangen werd gehouden, maar de extreme ontberingen, onder andere deelname aan het ‘schoenencommando’ (het dagenlang uittesten van schoenen voor de Wehrmacht) overleefden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 september 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Jos. Goed dat je dit aan ons laat weten. Ik zal je opmerking doorgeven aan mijn collega en hij komt er binnenkort bij je op terug.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 september 2021

Hartelijk dank voor de correctie en de achtergrondinformatie, Jos. Ik heb de doodsoorzaak in het verhaal aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.