Joseph wordt geboren op 1 januari 1906 in Boxtel. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Hij verblijft daar in de garnizoensstad Tjimahi bij Bandoeng en behaalt de rang van sergeant-majoor. Als administrateur verricht hij bovendien administratieve werkzaamheden voor het leger.
Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Joseph gemobiliseerd en ingedeeld bij de Veldartillerie in Tjimahi.
Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Begin maart 1942 zijn de Japanners geland op Java en het hoofdkwartier van het KNIL wordt van Batavia verplaatst naar Bandoeng in het binnenland. De stad wordt tot het laatste ogenblik verdedigd, maar het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans.
Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL in Bandoeng. Diezelfde dag wordt Joseph met duizenden andere militairen in krijgsgevangenschap afgevoerd. Via de Javaanse kampen wordt hij eind oktober naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd voor dwangarbeid aan de Birma-spoorlijn.
Zover zal het voor Joseph echter niet komen. Op 7 november, tijdens transport, loopt hij als gevolg van de slechte, ongezonde omstandigheden in de kampen en op de schepen dysenterie op. Nadat zijn transportschip de Birmese havenstad Rangoon (nu Yangon) heeft bereikt, wordt Joseph ziek overgebracht naar de gevangenis, waar de militairen worden opgevangen in afwachting van transport naar de spoorlijn. Daar bezwijkt Joseph op 25 november 1942 op 36-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.
Reactie toevoegen