Joseph van Spaandonk

1891 - 1943

Joseph wordt geboren op 6 maart 1891 in Tilburg. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Joseph als onderluitenant gemobiliseerd en ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt Joseph dan krijgsgevangen genomen. Hij komt uiteindelijk terecht in het kamp op Ambon. Het is niet uitgesloten dat Joseph daar op het moment van de Japanse inval was gelegerd en daar ook is krijgsgevangen genomen.

Op 25 november 1943 wordt Joseph samen met 411 Engelse en 136 Nederlandse krijgsgevangenen ingescheept op het Japanse transportschip Suez Maru, met bestemming Soerabaja. Het zijn allemaal zieke krijgsgevangenen uit de werkkampen op Ambon en de Molukken. Op 29 november 1943 wordt de Suez Maru bij het eiland Kangean, ten oosten van Madoera, getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeër USS Bonefish. Het is bij de Amerikaanse bemanning niet bekend dat het schip honderden krijgsgevangenen vervoert. De meeste krijgsgevangenen komen door verdrinking in de scheepsruimen om het leven. De ongeveer 250 gevangenen die het schip wel weten te verlaten, worden door de Japanners in het water met mitrailleurvuur beschoten. Niemand van de 548 gevangenen aan boord heeft de ramp uiteindelijk overleefd. Joseph is een van de slachtoffers die in het water om het leven komen. Hij is 52 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

e.r. van spaaandonk zei op 5 juli 2019

zoon van j.a.m. van spaandonk geboren op 12 juli 1929

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 juli 2019

Beste heer Van Spaandonk, hartelijk dank dat u contact met ons hebt opgenomen! Mocht u meer informatie over uw vader met ons willen delen, dan houden wij ons graag aanbevolen. Dat nemen wij dan mee voor in de eregalerij die in september aanstaande zal worden gepresenteerd, zodat ook uw vader op gepaste wijze wordt herinnerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.