Jozef Kros

1918 - 1942

Jozef wordt geboren op 31 mei 1918 in Utrecht en woont in Roosendaal. Hij is marconist aan boord van het koopvaardijschip M.S. Hector van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij in Amsterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Jozef aan boord van de Hector ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 24 mei 1942 in de middag vaart het schip zonder escorte op de Caribische Zee, als het wordt opgemerkt door de Duitse onderzeeër U-103. Er volgt een achtervolging van vijf uur, totdat de Hector zestig kilometer ten noorden van de Kaaimaneilanden wordt getorpedeerd. Van de dertig bemanningsleden komen er twee om het leven; de scheepskok en marconist Jozef. Hij is 23 jaar geworden. De rest van de bemanning wordt opgepikt door de Amerikaanse tanker F.Q. Barstow en afgezet in Kingston op Jamaica.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.