Klaas Kroon

1918 - 1945

Klaas wordt geboren op 30 juni 1918 in het Zuid-Hollandse Hoogblokland en woont in Dussen. Tegen het einde van de Duitse bezetting meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij als ordonnans eenmalige opdrachten uitvoert en boodschappen doorgeeft. Na het einde van de Duitse bezetting kan worden begonnen met het ruimen van onontplofte mijnen en het onschadelijk maken van achtergelaten boobytraps. De mijnopruimers in Dussen vermoeden dat het raadhuis aan de Sluis is ondermijnd door de Duitsers, maar Klaas en vijf anderen besluiten op 22 mei 1945 het gebouw niettemin te betreden. Het gevreesde gebeurt: zodra ze binnen zijn, explodeert een springstofvoorraad in de kelder. Vijf personen komen in de explosie om het leven; een zesde die in de deur van het gebouw op de uitkijk stond, raakt zwaar gewond.

Klaas is een van de vijf dodelijke slachtoffers. Hij is 26 jaar geworden en wordt in zijn geboorteplaats Hoogblokland begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ton Lensvelt zei op 22 december 2017

Klaas Kroon was een van de vijf slachtoffers bij de ontploffing van het raadhuis van Dussen in mei 1945; een zesde persoon die in de deur van het raadhuis aan de Sluis op de uitkijk stond, werd zwaar gewond maar overleefde de ramp. Klaas was tevens ordonnans van de B.S. Waarom hij met zijn medeslachtoffers het raadhuis betreden heeft, terwijl bij de medewerkers belast met het ruimen van mijnen in Dussen het vermoeden bestond dat het gebouw ondermijnd was, is niet bekend.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Ton, nog hartelijk dank voor de aanvullende informatie over het overlijden van Klaas Kroon! We gaan het verwerken in ons bestand.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.