M. de Langen (bron: M. Koenders)

Jus de Langen

1918 - 1944

Jus wordt geboren op 10 juli 1918 in Rotterdam. Van beroep is hij vertegenwoordiger en tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als hulpverlener aan onderduikers en joden. Voor hen zorgt hij voor bonkaarten, valse papieren en geld. Vanwege al deze activiteiten moet Jus in 1942 zelf onderduiken. Hij komt eerst in het dorp Zeeland terecht en vindt daarna werk bij Organon in Oss, van waaruit hij zijn verzetswerk voortzet. Hij maakt er deel uit van de Landelijke Organisatie in Oss en de Knokploeg Margriet. Op 22 juni 1944, onderweg naar zijn familie in Rotterdam, wordt Jus in de trein in ’s-Hertogenbosch gearresteerd. Via het Huis van Bewaring, waar hij hardhandig wordt verhoord, komt hij in kamp Vught terecht.

Op 8 augustus 1944 wordt de collaborateur Piet van Bussel in ’s-Hertogenbosch door het verzet geliquideerd. Als vergelding wordt drie dagen later in Kamp Vught een groep verzetsmensen zonder proces geëxecuteerd. Een van hen is Jus; hij is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.