G.J.C. van de Langenberg (bron: C. van de Langenberg)

Gijs van de Langenberg

1922 - 1944

Gijs wordt geboren op 7 mei 1922 in Heerlen als zoon van spoorbeamte Hubertus van de Langenberg en Nel Stribos. Hij woont in ’s-Hertogenbosch, waar hij als fabrieksarbeider werkt, mogelijk bij een schoenmakerij.

Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Met tegenzin vertrekt hij, omdat de Duitsers dreigen anders zijn moeder mee te nemen (ook vrouwen worden op den duur voor werk in Duitsland ingezet). Als Gijs tijdens verlof terugkeert naar Nederland, laat de familie hem weten dat hij bij kennissen op een boerderij kon onderduiken; richting de Duitsers zouden ze verklaren dat Gijs wel was vertrokken, maar onderweg moet zijn omgekomen. Gijs slaat het aanbod af, bang als hij is voor represailles als de Duitsers erachter komen.

Het is niet bekend waar Gijs precies aan het werk wordt gezet, maar in het najaar van 1944 wordt hij binnengebracht in het Arbeitserziehungslager Piesteritz, in de buurt van Lutherstadt Wittenberg. De dwangarbeiders te Piesteritz worden ingezet voor werk in de nabijlegen stikstoffabriek en de rubberfabriek Gummiwerke Elbe AG. Gijs zou in de stikstoffabriek hebben gewerkt. Piesteritz is in september 1944 opgericht als heropvoedingskamp voor arbeiders die hadden geprobeerd te vluchten, hadden geweigerd te werken, of sabotage hadden gepleegd. Vermoed wordt dat Gijs een vorm van werkweigering heeft gepleegd, waarvoor hij naar het heropvoedingskamp wordt gezonden.

Op 14 november 1944 wordt Gijs in Piesteritz doodgeschoten. Als toedracht wordt door het Rode Kruis genoemd dat hij ‘op de vlucht’ is doodgeschoten. Maar omdat Gijs er eerder ook van had afgezien om onder te duiken en wist dat vluchten repercussies met zich meebracht voor de familie thuis, is het waarschijnlijker dat Gijs opnieuw had geweigerd en daarvoor uit frustratie door de bewaker of opzichter is gedood. De officieel vastgelegde overlijdensoorzaak is zeer waarschijnlijk een verhulling van de ware toedracht.

Gijs is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.