W. Langenhuizen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wim Langenhuizen

1927 - 1949

Wim wordt geboren op 3 februari 1927 in Loosbroek. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op voor dienst bij de Koninklijke Landmacht in Grave, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-10 Regiment Infanterie, gelegerd in de Generaal Bonskazerne.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Groote Beer naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand debarkeert in Belawan, bij Medan op Sumatra.

Wims eenheid wordt na aankomst ingezet voor patrouilles en zuiveringsacties in Noord-Sumatra, met name in de Dairi-landen ten noorden van het Toba-meer. Eind 1948 neemt de onrust hier sterk toe door infiltraties en aanslagen van het revolutionaire leger. Vooral tijdens en na de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 ondervindt het bataljon op de posten in Dairi veel weerstand van uitgeweken revolutionaire cellen.

Tijdens deze gevechten komt Wim op 7 mei 1949 in Kandibata, aan de voet van de Sinabung-vulkaan, om het leven als gevolg van een hoofdschot. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.