Huibertus Lankhaar

1890 - 1943

Huibertus wordt geboren op 27 februari 1890 in Hooge en Lage Zwaluwe. Hij is landbouwer van beroep, maar woont tijdens de oorlogsjaren met zijn vrouw Anna in Rotterdam. Een paar jaar eerder, in 1937, is Huibertus Jehova’s Getuige geworden. De nazi’s beschouwen leden van deze religieuze groep behalve als afvalligen ook als principiële tegenstanders van het regime en als staatsgevaarlijk, omdat ze ‘ongehoorzaam’ zijn aan het Duitse gezag. Wie van hen de afzweringsverklaring weigert te tekenen, loopt het risico gedeporteerd te worden naar de kampen.

Vermoedelijk heeft ook Huibertus geweigerd zijn geloof af te zweren en is dan om die reden gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. Mogelijk heeft hij daarbij eerder een periode in Amersfoort doorgebracht; in dat geval behoort Huibertus tot de eerste gevangenen die in Vught worden binnengebracht. Het kamp is dan nog in opbouw en wordt door de gevangenen zelf afgebouwd.

Op 29 januari 1943 bezwijkt Huibertus in het kamp aan de geleden ontberingen. Hij is 52 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.